EL COST D’OPORTUNITAT AL RUGBI

 

  En economia, el cost d’oportunitat designa el cost de la Inversió (economia) dels recursos disponibles, a una oportunitat econòmica i/o esportiva, a costa de les inversions alternatives disponibles, o el valor de la millor opció no realitzada.

 En rugbi té una importància cabdal, donada l’escassesa de recursos econòmics; moltes vegades una bona decisió és enemiga d’una altra amb més rendibilitat social i/o esportiva. Per això l’equilibri entre les decisions i saber detectar les prioritats és fonamental en un club com l’UES; en altres esports estan acostumats a decisions que es rectifiquen sobre la marxa amb un sobre-cost que poden assumir, però al nostre club el cost d’oportunitat no només està en la vessant econòmica sinó que pot aplicar-se a les decisions socials i esportives; una minva de capacitat en aquestes àrees normalment provoca un increment de cost econòmic (fugida de socis, jugadors, entrenadors, col·laboradors, etc.) per obtenir el mateixos o pitjors resultats. Quan hi ha recursos escassos és important plantejar les activitats estructurals del nostre club amb el màxim de recursos propis (gestors, delegats, entrenadors, jugadors, socis, etc.) i alliberar per altres recursos, que són difícils de generar, al menys de forma continua, com podrien ser jugadors de màxim nivell, actualitzacions de coneixements en rugbi, etc.,  però sempre equilibrant les  altres necessitats (etapes formatives, activitats socials, etc.)

Aquest cost d’oportunitat sempre ha d’anar en relació amb els objectius plantejats com a club. Exemple: si volem ser competitius al màxim nivell estatal, decidir on posar els principals recursos, al camp o a la banqueta, afavorir l’estabilitat amb el màxim nombre de jugadors de casa i arrelats, o obrir la porta a tots els jugadors que vinguin sense diferencies evidents de qualitat, etc.

Per acabar, aquest concepte està molt relacionat amb el “valor afegit” d’una decisió, sempre  mirant l’objectiu: si es decideix que fa falta un 10, un 12  i un 14, la decisió que normalment té més valor afegit és fitxar inicialment un 10, perquè aporta estratègia, punts, ritme de joc, etc.

 

 Miquel M.T. soci 146

0 Respostes to “EL COST D’OPORTUNITAT AL RUGBI”



  1. Feu un comentari

Deixa un comentari




Ferro Sant Boi!

Missió

Desenvolupar la pràctica del rugbi buscant l’excel·lència, tant esportiva com humana i social, en un club català que vol ser avantguarda al seu país i projectar-se a l’exterior.

Per cualsevol dubte o proposta
ferroiseny@gmail.com